اتواسکلروز گوش

از آن جا که گوش ، یکی از مهم ترین اعضای بدن به شمار می رود و سلامت آن بسیار حائز اهمیت است. در مقاله حاضر ، به یکی از بیماری های گوش ، تحت عنوان اتواسکلروز گوش پرداخته ایم. در صورتی که شما یا یکی از اطرافیان با مشکلی نظیر این بیماری روبرو می باشند باید به دکتر مریم یعقوبی یکی از بهترین جراحان گوش در تهران مراجعه نمایند تا علاوه بر تشخیص سریع خیلی سریع مراحل درمان را شروع نمایند.

 

اتواسکلروز گوش-دکتر یعقوبی

 

درباره اتواسکلروز گوش

اتواسکلروز یا در واقع چسبندگی گوش ، یک بیماری در استخوان های گوش میانی و در برخی موارد ؛ گوش داخلی است که در نتیجه رسوب کلسیم و استخوان سازی اضافی در گوش ایجاد می شود. این بیماری ، یک علت شایع اختلال شنوایی می باشد ، که می تواند ارثی باشد. با ما همراه باشید تا با این بیماری و روش های درمان آن ، بخصوص جراحی استاپدکتومی به طور دقیق تر آشنا شوید.

اتواسکلروز چیست ؟

زمانی که استخوان داخل گوش به صورت غیر طبیعی رشد می کند ، موجب بروز مشکلات شنوایی در افراد می شود. یکی از دلایل شایع در بین جوانان اتواسکلروز است. در گوش انسان ۳ استخوان ریز وجود دارد که با ورود امواج ، صدا را دریافت می کنند. در شرایطی اتواسکلروز اتفاق می افتاد که استخوان رکابی شروع به ترکیب شدن با استخوان های اطراف کند. این امر موجب جلوگیری از حرکت استخوان رکابی می شود. با این پیش آمد ، صدا به گوش داخلی منتقل نمی شود و فرد قادر به شنیدن نخواهد بود. 

عملکرد طبیعی گوش چگونه است ؟

گوش به سه قسمت تقسیم می شود. گوش خارجی ، گوش میانی و گوش داخلی. گوش خارجی ، صدا را از محیط اطراف دریافت کرده و جمع آوری می کند. پس از آن ، مکانیسم گوش میانی  صدا را تغییر داده و آن را تحویل بخش بعدی می دهد. سپس گوش داخلی صدا را به وسیله ی اعصاب شنوایی به مغز انتقال می دهد.

اگر بخواهیم این روند را به طور دقیق تر توضیح دهیم باید بگوییم :

  • لرزش های ناشی از امواج صوتی وارد کانال گوش شده و باعث لرزش پرده گوش می شوند.
  • حرکات پرده گوش توسط سه استخوان کوچک گوش از طریق گوش میانی به مایعات گوش داخلی منتقل می شود.
  • این استخوانچه های گوش میانی به عنوان ترانسفورماتوری برای تغییر و انتقال لرزش ذرات هوا به مایعات موجود در گوش میانی عمل می کنند.
  • موج حاصل شده در این سیالات انتهای عصب ظریف مجرای شنوایی را تحریک می کنند و پس از آن تکانه های الکتریکی حاصل شده بر روی عصب به مغز منتقل می شوند و در آنجا به عنوان صدای قابل فهم ترجمه می شوند.
  • این در حالی است که بیماری اتواسکلروز گوش ، این عملکرد طبیعی را تحت تاثیر قرار داده و می تواند منجر به بروز اختلال در عملکرد شنوایی شود.

انواع اختلال شنوایی

  • همانطور که پیشتر گفتیم ، گوش بیرونی و گوش میانی صدا را جمع آوری کرده و گوش داخلی آن را به مغز منتقل می کند.
  • در صورتی که مشکلاتی در گوش خارجی یا میانی وجود داشته باشد ، یک اختلال شنوایی و ضعف شنوایی هدایتی رخ خواهد داد.
  • این در حالی است که اگر مشکل مربوطه در گوش داخلی باشد ، از بیماری به عنوان یک اختلال شنوایی عصبی یاد می شود.
  • لازم به ذکر است که اختلال هایی که به واسطه هر دو نقص عملکردی به وجود می آیند ، جزو آسیب دیدگی های شنوایی ترکیبی محسوب می شوند.
  • بیماری اتواسکلروز گوش ، یکی از علل شایع این نقص های عملکردی محسوب می شود.

 

اتواسکلروز گوش-دکتر یعقوبی

علائم اتواسکلروز

معمولا نشانه های اتواسکلروز در دهه ۲۰ تا ۳۰ نمایان می شود و ممکن است در هر دو گوش یا یک گوش ایجاد شود. رایج ترین علائم اتواسکلروز عبارتند از : 

  • شنوایی بیمار به مرور زمان کاهش پیدا می کند و بدتر می شود.
  • مشکل در شنیدن صداهای بو و کم عمق 
  • بلند به نظر رسیدن دیگران برای فرد
  • شنیدن کلمات زمانی که صدای پس زمینه وجود دارد ، راحت تر است.
  • شنیدن صدای وزوز در گوش
  • احساس سرگیجه در موارد نادر

تشخیص اتواسکلروز گوش در تهران

اقدام نخست در تشخیص بیماری اتواسکلروز، رد دیگر مشکلات سلامتی است که علائمی مشترک و مشابه ایجاد می کند. مرحله بعدی شامل تست های شنوایی است که حساسیت شنوایی و همچنین اندازه گیری وضعیت انتقال صدا در گوش میانی را آنالیز می کند. گاهی آزمایشات تصویربرداری همچون سی تی اسکن نیز در تشخیص اتواسکلروز استفاده می شود ، شمال می توانید برای اطمینان از سلامت خود با بهترین جراح گوش تهران ، دکتر مریم یعقوبی مشاوره داشته باشید تا پس زا معاینه و بررسی وضعیت شنوایی ، درمان مناسب را دریافت کنید.

چه کسانی کاندید مناسب این پروسه درمانی به شمار نمی آیند؟

افرادی که در زیر اعلام می کنیم ، طبق نظر جراح کاندید مناسبی به جهت اتواسکلروز گوش محسوب نمی شوند که شامل :

  • بیماران با شرایط سلامت جسمانی ضعیف
  • افرادی که از عدم تعادل و سرگیجه برخوردارند.
  • مراجعینی با عفونت فعال در گوش خارجی
  • اشخاصی که دارای کانال گوش غیر عادی و آنومالی های گوش میانی هستند
  • متقاضیانی که با پرده گوش سوراخ و در پی آن با خروج ترشحات از گوش خود ، علاوه بر داشتن اتواسکلروز مواجه هستند.
  • در واقع باید گفت که در میان بیمارانی که در بالا ذکر کردیم ، مهم ترین منع عمل در مراجعه کنندگانی است ، که به سرگیجه و یا افزایش فشار گوش داخلی مواجه هستند که به آن هیدروپس اندولنفاتیک یا بیماری منیر می گویند.

آیا اتواسکلروز گوش ارثی است یا خیر ؟

ژنتیک نیز در بروز این عارضه نقش دارد. نیمی از مبتلایان به این مشکل ، ژن مربوط به آن را دارند. اما وجود این ژن نیز الزاما به معنای وجود این بیماری نیست. این ناراحتی می تواند ، به صورت اسپورالیک و یا تک تک نیز اتفاق بیفتد.

میزان ابتلا به این عارضه تا چه حد رایج است ؟

یکی از متداول ترین عارضه هایی که موجب مشکل ناشنوایی ، کم شنوایی و وزوز گوش شود ، اتواسکلروز است که مردان و زنان را درگیر خود می کند.

اختلالات شنوایی ناشی از اتواسکلروز گوش

اگر در حین گسترش اختلال شنوایی ، به بررسی گوش میانی در زیر میکروسکوپ بپردازیم. بدون شک می توانیم مناطقی را مشاهده کنیم که در آن ها ، استخوان های نرم یا سفت شده دیده می شوند. لازم است بدانید که ممکن است این تغییرات به استخوان رکابی محدود شده باشند یا در کنار آن بخش های دیگری از گوش را نیز تحت تاثیر قرار داده باشند.

اتواسکلروز حلزون گوش

هنگامی که اتواسکلروز گوش گسترش می یابد ، ممکن است به بخش های شنوایی حسی عصبی گوش داخلی آسیب برساند و موجب مشکل درعملکرد اعصاب شنوایی شود. این اختلال عصبی به نام اتواسکلروز حلزون گوش شناخته می شود و یکی از بیماری هایی است که می تواند به یک مشکل دائمی تبدیل شود. در برخی از موارد نیز، ممکن است این بیماری ، در کانال های تعادلی رسوخ کرده و موجب مشکلاتی نظیر از دست دادن تعادل شود.

اتواسکلروز استاپدیال

اتواسکلروز گوش معمولا در استخوان رکابی ( stapes ) که آخرین بخش از زنجیره ی ترنسفورماتور مرتبط با گوش میانی است رخ می دهد. استاپدیوس ، در تماس نزدیک با مایعات گوش داخلی قرار دارند و هر چیزی که در حرکت آن تداخل ایجاد کند ، منجر به مشکل شنوایی می شود. این نوع از اختلالات که به نام اتواسکلروز استاپدیال شناخته می شوند ، معمولا با جراحی قابل اصلاح هستند.

 

اتواسکلروز گوش-دکتر یعقوبی

پیشگیری از اتواسکلروز 

حقیقت این است که برای پیشگیری از بروز اتواسکلروز راهی وجود ندارد. اما در بروز بیماری های شنوایی ، قرار گرفتن در معرض صدای بلند و عفونتی شدن گوش  بسیار موثر است. اتواسکلروز در اصل یک بیماری ارثی است و تنها راهکار جلوگیری از پیشرفت بیماری معمولا استفاده از سمعک یا جراحی توسط متخصص گوش و حلق و بینی است. این روش مانع از دست دادن شنوایی بیمار خواهد شد. 

در گذشته برای درمان اتواسکلروز از قرص فلوراید استفاده می شد. امروزه با پیشرفت علم تجویز این دارو توصیه نمی شود. چرا که قرص فلوراید خطر شکستگی گوش را افزایش می دهد. در نتیجه درمان دارویی برای اتواسکلروز وجود ندارد. کسانی که با استفاده از سمعک همچنان مشکلات حاد شنوایی دارند یا تمایلی به استفاده سمعک نشان نمی دهند ، می توانند جراحی اتواسکلروز انجام دهند.

درمان رشد غیرطبیعی استخوان گوش

  • درمان با سمعک

برای بیمارانی که کاندید مناسبی برای جراحی بیماری اتواسکلروز گوش نیستند یا علاقه ای به جراحی استخوانچه گوش ندارند ، سمعک می تواند جایگزین مناسبی باشد ؛ اما در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب از این نوع درمان ، برای چنین افردی نیز ممکن است گزینه های دیگری ؛ مانند کاشت استخوان مصنوعی ، پیشنهاد شود.

  • درمان دارویی

هیچ درمان موضعی یا دارویی که باعث بهبود حس شنوایی در افراد مبتلا به اتواسکلروز این بیماری استخوانی گوش شود ، وجود ندارد. این در حالی است که در برخی موارد ، ممکن است یک مکمل غذایی حاوی فلوراید برای کاهش سرعت از دست دادن توانایی شنیدن برای شما تجویز گردد. فراموش نکنید که این مکمل ها نباید توسط کودکان خردسال یا زنان باردار مصرف شوند.

  • جراحی اتواسکلروز گوش

عمل استاپدکتومی ، برای بیماران مبتلا به رشد غیرطبیعی استخوانچه گوش که کاندیدهای مناسبی برای عمل جراحی هستند توصیه می شود. این عمل معمولا تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود اما به مدت کوتاهی بستری شدن در بیمارستان در دوران نقاهت نیاز دارد. بیش از ۹۰ درصد این جراحی ها ، در بازگرداندن قوه شنوایی به طور دائمی موفق هستند.

 

اتواسکلروز گوش-دکتر یعقوبی

 

درمان جراحی استاپدکتومی چیست ؟

  • جراحی استاپدکتومی از طریق کانال گوش و تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می پذیرد.
  • در طی این عمل ، ممکن است برشی کوچک داخل کانال گوش ایجاد شده  تا پس از آن از استخراج چربی و عضلات ، برای کمک به روند عمل استفاده شود.
  • در طی این عمل درمانی اتواسکلروز گوش ، جراح با دقت هرچه تمام تر و با استفاده از لیزر ، استخوان استاپدیوس را سوزانده و بخش های باقی مانده از آن را با ابزار جراحی خارج می کند.
  • پس از آن ، پزشک از یک عضو مصنوعی ، از جنس تفلون یا مواد خاص دیگر که به عنوان ایمپلنتی در جای استخوان خارج شده قرار می گیرد ، استفاده می کند و آن را به دیگر استخوان های کوچک شنوایی متصل می نماید و سپس پرده گوش ، مجددا در جای خود قرار می گیرد.
  • اگرچه اکثر جنس های به کار رفته به عنوان عضو مصنوعی در این عمل با دستگاه های ام آر آی زیر ۱٫۵ تسلا سازگاری کامل دارند ، تنها پروتزهای ساخته شده از جنس تیتانیوم ، پلاتین و پلاستیک با اسکنرهای MRI قوی تر سازگار هستند.

نکات تکمیلی جراحی استاپدکتومی در تهران

    • از این رو ، پیش از جراحی باید در این مورد، با یکی از بهترین متخصصین گوش ، حلق و بینی در تهران مشورت کنید و اطلاعات دریافت شده را برای همیشه به خاطر بسپارید.
    • پروتز استاپدیوساین امکان را فراهم می کند که ارتعاشات صدا از پرده گوش به مایعات گوش داخلی منتقل شده و ضعف شنوایی اصلاح شود.
    • بهبود حس شنوایی  به دست آمده از این طریق عموما دائمی است.
    • بیشتر بیماران بعد از  جراحی استاپدکتومی اتواسکلروز گوش، در روز عمل یا یک روز پس از آن از بیمارستان مرخص می شوند.
    • ضمنا اکثر بیماران پس از حداکثر ۷ روز می توانند به روند زندگی عادی خود بازگردند.

عوامل موثر بر بیماری اتواسکلروز

جامعه پزشکی طی تحقیقاتی که انجام داده اند متوجه شده اند که چه اتفاقی برای گوش در نتیجه ابتلا به اتواسکلروز رخ می دهد. اما آنچه که باعث به وجود آمدن این عارضه می باشد همچنان نامشخص است. پزشکان و متخصصان به این موضوع معتقد که احتمالا بین عوامل پدید آورنده این عارضه تعامل وجود دارد و تنها ژنتیک نمی تواند موجب بروز چنین عارضه ای شود. بسیاری از متخصصان باور دارند که این بیماری ترکیبی از عوامل ژنتیکی ، محیطی ، هورمونی و غیره می باشد. تحقیقات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد اتواسکلروز گوش به نوعی با موارد زیر ارتباط دارد:

  • ژنتیک : تخمین ها در این رابطه متفاوت می باشد اما بسیاری از مبتلایان ژن های مرتبط با آن را دارند. همچنین آمار ها و تحقیقات نشان می دهد اگر یکی از والدین دارای ژن مبتلا به اتواسکلروز باشد ، احتمال اینکه فرزندشان به این عارضه دچار شود بیشتر میشود
  • سرخک یا سایر عفونت های ویروسی : برخی از متخصصان معتقد هستند که امکان دارد ویروسی با این بیماری و سرخک ارتباط داشته باشد. چرا که تحقیقات انجام شده بر روی برخی از نمونه های استخوانی و بافت قسمتی از گوش افراد مبتلا ، حاکی بر آن هستند که در این افراد نشانه های از ویروس سرخک وجود دارد. علاوه بر آن نیز میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که در مقابل ویروس سرخک واکسینه شده اند بسیار کم است که این مورد می تواند شک آن ها را برای وجود ارتباط خاصی میان اتواسکلروز و ویروس سرخک افزایش دهد.
  • خود ایمنی: گروهی دیگر از متخصصان و پزشکان نیز بر این باور هستند که این بیماری بر اثر واکنشات خود ایمنی بدن رخ می دهد.

مراقبت های بعد از عمل اتواسکلروز گوش

  • اگر به تازگی تحت عمل استاپدکتومی قرار گرفته اید ، تا روزی که پزشک معالج تان معین نموده از رانندگی کردن اجتناب نمایید.
  • سفرهای هوایی برای شما ، تا ۳ هفته بعد از جراحی ممنوع می باشد و پس از آن بلامانع است.
  • در رابطه با سفر با خودرو باید اشاره داشت که بلافاصله پس از عمل درمان چسبندگی گوش ، مشکل خاصی ایجاد نمی کند و می توانید با اتومبیل مسافرت نمایید.

اتواسکلروز - دکتر یعقوبی

اثرات جانبی پس از عمل اتواسکلروز گوش

پس از هر نوع عمل درمانی یا زیبایی بروز برخی اثرات جانبی بدیهی بوده و شدت رخداد آن ها در افراد با شرایط جسمانی مختلف، متفاوت است. از آن جایی که قطعی ترین راهکار برای درمان این بیماری جراحی است، بهتر است قبل از عمل با عوارضی که ممکن است با آن ها روبرو شوید آشنایی داشته باشید. این عوارض به گفته یکی از بهترین متخصصان گوش و حلق و بینی تهران شامل موارد زیر می شوند:

  1. احتمال واکنش های آلرژیک به نوع بیهوشی
  2. کاهش حس چشایی
  3. کاهش شنوایی حسی عصبی
  4. لطمه دیدن اعصاب شنوایی تعادلی
  5. بر هم خوردن تعادل یا سرگیجه
  6. عفونت یا خونریزی
  7. وزوز گوش
  8. نیاز به عمل مجدد

✔ نکته: الزامیست بدانید که ممکن است هیچکدام از این عوارض پس از جراحی اتواسکلروز در فرد رخ ندهند. از سویی دیگر تنها در موارد نادر ممکن است مجموعه ای از آن ها در یک کیس دیده شود. با این وجود برخی از این نشانه ها مانند سرگیجه و عدم تعادل و غیره با گذشت زمان و بدون مداخلات پزشکی از میان رفته و جای نگرانی در این باب وجود ندارد.

آیا نیاز به تعویض پروتز تعبیه شده وجود دارد؟

افرادی که نیازمند عمل اتواسکلروز گوش هستند با این سوال مواجه می شوند که آیا لازم است در فواصل منظم پروتز تعویض شود یا خیر؟ پاسخ به این سوال منفی است. این پروتز تنها برای یکبار درون گوش جایگذاری شده و نیاز به شارژ شدن یا تعویض آن در اغلب بیماران وجود ندارد. تنها عاملی که می تواند موجب الزام به تعویض ایمپلنت شود حرکت کردن و جابجا شدن آن به دلایلی نظیر تصادفات، ضربات شدید به سر و نازک شدن استخوان سندانی است. در صورتی که فرد یکی از این موارد را پس از جراحی تجربه نماید ضروری است مجدد تحت عمل قرار بگیرد تا پروتز دیگری در گوش تعبیه شود.

سخن پایانی

چنانچه از کم شنوایی ناشی از اتواسکلروز گوش رنج می برید و سمعک نتوانسته شما را در شنیدن مجدد یاری کند ، می توانید به استاپدکتومی به عنوان درمانی جایگزین و کار آمد امید داشته باشد. این جراحی ، در صورتی که توسط پزشکی توانمند و حاذق انجام پذیرد ، از ریسک بسیار کمی برخوردار خواهد بود. تا جایی که به جرأت می توان اذعان داشت که با انجام این عمل جراحی توسط یکی از بهترین جراحان گوش در تهران و رعایت نکات فوق الذکر ، به سرعت بهبودی خود را باز خواهید یافت. دکتر مریم یعقوبی به عنوان یکی از حاذق ترین پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی در تهران هستند که به نحوی بهینه این عمل جراحی را به انجام می رسانند و نتایج درخشانی برای مراجعین خود به ارمغان می آورند.

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۳٫۳ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۵۸

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

, , , , , , , ,

مطالب مرتبط

درمانیگوش
سکته گوش

سکته گوش

بدون دیدگاه
آنچه در این مقاله می خوانید Toggleعلائم سکته گوشاقدامات لازم در صورت بروز علائم افت ناگهانی شنوایی چیست ؟میزان شیوع…
مقالات
رینوپلاستی-دکتر مریم یعقوبی

رینوپلاستی

7 دیدگاه
آنچه در این مقاله می خوانید Toggleرینوپلاستی یا عمل جراحی بینی چیست ؟رینوپلاستی در چه مواردی انجام می شود ؟انحراف…

4 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید

  • سلام و عرص ادب دارم خدمت خانم دکتر،بنده ۳۴ ساله هستم ای بچگی مشکل کم شنوایی دارم مشکل من از نوع هدایتی دوطرفه هستش و هرکدام ۵۰ دسی بل مشکل دارن و هردو را دوبار جراحی کردم متاسفانه شنوایی بهبودی نداشت و مجبور شدم از سمعک استفاده کنم آیا راهی بجز استفاده از سمعک یا کاشت سمعک وجود داره که من بتونم طبیعی صداهارو بشنوم؟یا نیاز به عمل مجدد دارم؟ممنون میشم جواب بدین

    پاسخ
  • سلام من سه روزه عمل استاپدکتومی انجام دادم اما گوشم شدیدا سوت میکشه خیلییییی زیاد از قبل هم بیشتر
    آیا طبیعیه؟
    ضمن اینکه من یه گوشم عمل شده و نتیجه گرفته و این دومیه

    پاسخ
  • میرزا حسن جعفرزاده
    30 ژانویه 2022 9:59 ب.ظ

    سلام
    ایا این عمل جراحی برای افت شنوایی شدید هم مفید است

    پاسخ
  • سلام شنوایی مادرم بعد از عمل اتواسکلروز آسیب دید و الان باید سمعک بذاره. هیچ راه درمان دیگه ای بجز این وجود نداره؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

هشت + یک =

فهرست