آنچه در این مقاله می خوانید
کلستئاتوم یکی از بیماریهایی است که باعث ایجاد کیستهای خوش خیم میشود. این بیماری به دلایل مختلفی به وجود میآید. ظاهر ناخوشایند این کیستها بیماران را نگران میکند. به همین دلیل لازم است اطلاعاتی در مورد آن داشته باشند تا بدانند چه زمانی به پزشک معاینه کنند. همچنین باید بدانند که آیا وجود این بیماری مشکلی برای آنها ایجاد میکند یا خیر. در این مقاله اطلاعات جامعی در مورد این بیماری و علتهای ایجاد آن ارائه دادهایم.
کلستئاتوم چیست؟
رشد غیر طبیعی پوست در پشت لاله گوش که منجر به ایجاد کیستهای غیر سرطانی میشود، کلستئاتوم نام دارد. این بیماری ممکن است بعد از تولد با نوزاد همراه باشد. اما در برخی موارد نیز از عفونتهای مکرر گوش میانی یا اوتیت مدیا ناشی میشود.
کیستهای به وجود آمده بدخیم نیستند. اما با افزایش سلولهای مرده پوست، رشد میکنند. به همین دلیل بعد از مدتی ممکن است به استخوانهای گوش آسیب برسانند و حتی بافت آن را از بین ببرند. به همین دلیل لازم است در کوتاهترین زمان ممکن برای درمان آن اقدام کرد.
این بیماری به چه دلیل ایجاد میشود؟
تئوریهای مختلفی در مورد علت ایجاد کلستئاتوم وجود دارد. در ادامه به دلایلی که پزشکان ارائه دادهاند، اشاره میکنیم.
- اگر لوله استاش به اندازه کافی باز نشود، فشار گوش میانی متعادل نخواهد شد. این موضوع باعث میشود که پرده گوش تحت فشار قرار گیرد و جمع شود. به مرور زمان این عارضه به کیستهای خوش خیم تبدیل میشود. عملکرد لوله استاش با آلرژی، سرماخوردگی، عفونتهای مزمن گوش و عفونتهای سینوسی مختل میشود.
- از بین رفتن و تجمع سلولهای مرده در پشت لاله گوش میتواند باعث ایجاد این بیماری شود. البته در برخی موارد این کیستها در نزدیکی حفره گوش میانی نیز رشد میکنند.
کلستئاتوم در کودکان
در موارد نادر نوزاد از ابتدای تولد به این بیماری مبتلا است. اما در برخی مواد عفونتهای مکرر گوش میانی باعث ابتلای شخص به این بیماری میشود. حتی ممکن است افرادی که در کودکی با عفونتهای مکرر و مزمن گوش مواجه شدهاند، در سنین جوانی و نوجوانی به کیستهای خوش خیم مورد نظر مبتلا شوند.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله سایت marshfieldclinic را مطالعه کنید.
علائم کلستئاتوم چیست؟
در ابتدا تشخیص این بیماری ساده نیست. چرا که علامتی ندارد یا علائم آن خفیف است. به همین دلیل توجه بیمار را جلب نمیکند. کمتر پیش میآید که بیمار در مراحل اولیه متوجه علائم آن شود. اما با پیشرفت بیماری و بزرگتر شدن کیستها، علائم نیز شدت پیدا میکنند. به همین دلیل بیمار متوجه وجود کیست خواهد شد. علائم این بیماری را در ادامه بیان کردهایم.
- خروج ترشحات بدبو از گوش.
- احساس فشار در گوش با رشد کیست.
- احساس درد در پشت گوش.
- کاهش شنوایی در مواردی که اندازه کیست بزرگ است.
در صورتی که کلستئاتوم به موقع درمان نشود، بیمار علائم جدیتری را نیز تجربه میکند که عبارتند از؛
- سرگیجه.
- فلج شدن عضلات صورت.
- کاهش شنوایی همیشگی.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید مقاله سایت healthline را مطالعه کنید.
عوارض جانبی این بیماری شامل چه مواردی است؟
در قسمتهای قبلی به علائم این بیماری اشاره کردیم که میتوانند جزو عوارض نیز به شمار بروند. در صورتی که کیستها درمان نشوند، عوارض آن در سطح خفیف یا شدید بروز میکند. در ادامه به عوارض این عارضه كيستي در گوش، اشاره کردهایم.
- سلولهاي مرده پوست بهترین محیط برای رشد باکتریها و قارچها را فراهم میکنند. به همین دلیل وجود کیستهای کلستئاتوم ممکن است باعث ایجاد عفونتهای مزمن در قسمتهای مختلف گوش شود.
- در صورت عدم درمان این بیماری ممکن است بافت استخوانهای لاله گوش، داخل گوش و نزدیک مغز آسیب ببیند. شکستگی استخوانهای داخلی ممکن است باعث ناشنوایی دائمی بیمار شود.
- آسیب رسیدن به اعصاب صورت و فلج صورت از دیگر عوارض عدم درمان این بیماری است.
- تورم گوش داخلی.
- مننژیت.
- آبسه یا عفونت در مغز.
البته برخی از عوارض تنها در مواردی ایجاد میشوند که کیستها به شدت رشد کنند و درمان نشوند.
انواع راه های درمان کلستئاتوم چگونه است؟
- بهترین تکنیک به جهت درمان کلستئاتوم ، برداشت کیست با انجام جراحی است. با حذف کیست ایجاد شده در گوش می توان از عوارض بعدی ، پیشگیری کرد. کلستئاتوم درواقع به صورت طبیعی رفع نمی شود و با گذشت زمان نیز رشد می کند که در نهایت سبب ایجاد مشکلاتی دیگر می شود. از این رو باید برای درمان موقع ، حتما به متخصص گوش مراجعه نمایید.
- پزشک متبحر بعد از تشخیص این عارضه ، معمولا به جهت درمان این کیست عفونی ، ابتدا برای کاهش تورم و عفونت ، قطره گوش و داروهای آنتی بیوتیک را تجویز می کند. پس از درمان عفونت ، طرحی برای چگونگی برداشت کیست با جراحی اتخاذ می کند.
- به طور کلی باید گفت که این جراحی در اکثر موارد به صورت سرپایی است و پس از این پروسیجر نیز ، نیازی به بستری شدن فرد در مرکز درمانی یا بیمارستان نمی باشد ، مگر در صورتی که کیست بزرگ بوده و عفونتی جدی همراه آن نباشد. مراجعه کننده در این فرایند درمانی ، تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد و جراح با تجربه ، قسمت های آسیب دیده داخلی گوش را ترمیم می کند و کیست را به طور کامل از داخل گوش بر می دارد. با توجه به تشخیص پزشک پس از این متد درمانی ، برای انجام معاینات بعدی باید به طور مرتب به مطب دکتر مراجعه کرد.
- درصورت ترکیدن کیست در داخل گوش میانی ، برای ترمیم ، به جراحی دوم نیز نیاز می باشد. پس از انجام این فرایند درمانی ، ممکن است به اختلالات چشایی و یا سرگیجه موقت دچار شوید. این عوارض عموما بعد از گذشت چند روز از بین خواهد رفت.
پیشگیری از کلستئاتوم گوش چگونه است؟
وجود این عارضه اگر به صورت مادرزادی باشد ، قابل پیشگیری نیست. در صورتی که با وجود بروز هر گونه علائمی در گوش ، برای درمان به مطب پزشک مراجعه کنید ، با درمان به موقع بیماری و پیشگیری از عفونت مکرر در گوش می توان از ایجاد کلستئاتوم پیشگیری کرد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاربردی در مورد بیماری کلستئاتوم و روشهای درمان آن ارائه دهیم. همانطور که خواندید، این بیماری به خودی خود خطرناک نیست. اما با پیشرفت زیاد میتواند بر قسمتها مختلف گوش اثر داشته باشد و عوارض جبران ناپذیری به بار آورد. بنابراین بهتر است به محض مشاهده علائم بیماری برای انجام معاینه و بررسیهای دقیقتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. دکتر مریم یعقوبی بهترين متخصص گوش، حلق و بینی در تهران هستند که سابقه بسیاری در زمینه درمان انواع بیماریهای گوش دارند. ایشان میتوانند بهترین پزشک برای درمان این بیماری باشند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق پیج اینستاگرام دکتر مريم یعقوبی با ایشان در ارتباط باشید.