سرطان زبان

سرطان زبان ، موضوع مورد بحث در مقاله پیش رو می باشد. در این مقاله ، به پرسش های متعددی در رابطه با سرطان زبان پاسخ داده خواهد شد. برای کسب اطلاعات کافی در خصوص این بیماری تا پایان مقاله با ما همراه باشید. در صورتی که علائمی مشکوک دارید بهترین کار مراجعه به یکی از بهترین متخصصین گوش ، حلق و بینی تهران دکتر مریم یعقوبی است.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

سرطان زبان چیست ؟

  • سرطان زبان ، یکی از انواع سرطان است که شاید نسبت به سرطان های دیگر ؛ کم تر نام آن را شنیده باشید.
  • سرطان زبان ، متاسفانه سلول های پوستی بافت زبان را درگیر می سازد ؛ از این رو می توان اشاره داشت که این بیماری از انواع بدخیم سرطان محسوب می شود.
  • البته باید در نظر داشته باشید که با تشخیص به موقع بیماری سرطـان زبان ، می توان جلوی پیشرفت آن را گرفت.
  • لازم به ذکر است که در صورت تشخیص بهنگام این بیماری ، فرد مبتلا به آن ؛ به احتمال ۷۰ الی ۸۰ درصد شانس زنده ماندن خواهد داشت.
  • در این جا باید اشاره داشت که تشخیص به موقع سرطـان زبان ؛ زمانی است که سلول های سرطانی ، پیشروی ( متاستاز ) نکرده و سایر بافت های بدن را درگیر نکرده باشند.
  • توجه داشته باشید که چنانچه بافت های دیگر بدن ؛ نظیر ریه ، کبد و غیره با این بیماری درگیر باشند ، نمی توان به سادگی آن را درمان نمود.
  • از این رو مهم است که به علائم اولیه سرطـان زبان ، توجه خاصی داشته باشید و به محض مشاهده هرکدام از علائم مرتبط با آن ، فورا به پزشک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه نمایید.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

چه عواملی باعث ابتلا یا پیشرفت سرطان زبان می شوند ؟

سرطـان زبان ، به دنبال علل مختلفی ایجاد می شود.

در ادامه به مهم ترین عواملی که سبب ابتلا به سرطـان زبان شده یا احتمال ابتلا به آن را تشدید می کنند پرداخته ایم.

  • علل ژنتیکی ، یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به توده های سرطانی زبان محسوب می شوند. به همین دلیل پرسش در مورد سوابق بیماری خانوادگی ، یکی از اولین سوالاتی است که در این زمینه از بیمار پرسیده می شود.
  • مشروبات الکلی و دخانیات ، از عواملی هستند که در ایجاد سرطان زبان بسیار موثر هستند. ( سیگار و الکل ، باعث تحریک بافت پوششی مخاط دهان و زبان می شوند. این موضوع ، می تواند عامل به وجود آورنده سرطان دهان باشد. )
  • سبک زندگی و رژیم غذایی افراد نیز در ابتلا به بیماری سرطان زبان بسیار موثر است. استرس زیاد ، استفاده از مواد غذایی نامناسب و محرک ؛ نظیر فست فودها و غذاهای فوق العاده تند ، عدم مصرف کافی سبزیجات و میوه ؛ احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
  • افرادی که سابقه ابتلا به ویروس HIV دارند ، نیز در معرض ابتلا به سرطـان زبان هستند ؛ چرا که این ویروس از نوع پاپیلوما ویروس است و ارتباط مستقیم با تومورهای زبانی دارد. از این رو فردی که دچار تومور دهان و زبان می شود و سابقه ابتلا به HIV را دارد هرچه سریعتر باید پزشک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کند.
  • کهولت سن نیز از مواردی است که در ابتلای افراد به سرطان های دهانی ؛ از جمله زبان موثر است.

سرطان زبان - دکتر مریم یعقوبی

علائم سرطان زبان چیست ؟

  • گاهی اوقات در مراحل اولیه بیمار ، غده های بدخیم زبان ظاهر نمی شوند ؛ در نتیجه افراد معمولا زمانی به پزشک مراجعه می کنند که زخم زبان پیشرفت کرده است ؛ هرچند ناگفته نماند که در اکثر موارد ، علائم این بیماری خود را به شکل های مختلفی نشان می دهد.
  • زخم های زبان  و دهان : پیدایش زخم های دردناک در داخل بافت پوششی مخاط دهان و روی زبان ، یکی از نشانه های سرطان زبان است ؛ البته همه زخم هایی که در دهان و زبان ایجاد می شوند غالبا دردناک هستند ، اما زخم های معمولی به خودی خود یا با درمان های جزئی و سرپایی التیام پیدا می کنند.
  • لازم به ذکر است در صورتی که این زخم ها بیش از دو هفته در دهان بیمار باقی مانده و بهبود نیابند ، حتما باید مورد آزمایش قرار گیرند ؛ بنابراین اگر زخمی در دهان شما ایجاد شد ، حتما با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در این زمینه مشورت کنید.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

درد ناشی از سرطان زبان چگونه است ؟

  • دردی که در اثر ابتلا به سرطان زبان پدید می آید ، ممکن است فقط به زبان محدود نباشد.
  • گاها این درد در حفره دهان یا حتی گلو حس می شود و فرد موقع بلعیدن آن را به وضوح حس می کند ؛ البته هر گلو دردی موقع بلعیدن نشانه وجود سرطان زبان نیست ، زیرا آلرژی‌ها ، گلودرد چرکی و ورم لوزه‌ها نیز می توانند باعث درد هنگام بلعیدن شوند.
  • توجه داشته باشید که این درد ، معمولا بیشتر از یک هفته طول می کشد و ممکن است با پیدایش لک هایی بر روی زبان همراه باشد.
  • در صورت مواجهه با علائم مذکور ؛ حتما باید برای اطمینان از عدم ابتلا به سرطان زبان ، آزمایش هایی لازم انجام پذیرند.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

آیا خال و لک روی سطح زبان نشانه‌ ابتلا به بیماری سرطـان  زبان هستند ؟

  • به طور کلی خال های نشانگر سرطـان زبان ، در قسمت جلو یا در قسمت عقب حفره‌ دهان ایجاد می شوند. این خال ها سفید یا قرمز رنگ هستند و احتمالا با تحریک شدن درد می گیرند و در عمده موارد پس از دو هفته ، هیچ علامت بهبودی در آن ها دیده نمی شود.
  • باید اشاره نمود که در برخی موارد نیز لکه های سفیدی روی زبان یا در آستر دهان و روی بافت پوششی زبان ایجاد می شوند ؛ اگر این لکه ها بعد از دو هفته از بین نروند ، جزو موارد مشکوک خواهند بود.
  • علامت دیگری که می تواند نشانه وجود سرطـان زبان باشد ؛ کرختی و بی حسی در دهان و زبان است.
  • به محض مشاهده این علائم ، حتما با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

آیا بوی بد دهان ، نشانه‌ سرطان زبان است ؟

  • از جمله علائم شایع سرطان زبان ، بوی بد می باشد ؛ البته بوی بد دهان ، می تواند ناشی از علل مختلفی باشد و غالبا در پی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به وجود می آید.
  • اما چنانچه بیمار ، به طور مرتب مسواک بزند ؛ ولی بوی آزار دهنده دهان برطرف نشود ، لازم است ابتدا در مورد پوسیدگی دندان یا عفونت لثه بررسی کند. اگر این موارد نیز وجود نداشته باشد باید معاینات مربوط به سرطان کف دهان و زبان را انجام دهد.
  • در کنار بوی نامطبوع دهان ، خونریزی های بدون علت که گاه و بیگاه در زبان یا حفره دهان رخ می دهد ، نیز از می تواند بر وجود سرطان زبان دلالت کند ؛ لذا در چنین مواردی حتما باید مورد بررسی و معاینه از سوی پزشک متخصص قرار گیرید.

سایر علائم سرطـان زبان

  • این بیماری ، باعث گرفتن صدای بیمار نیز می شود ؛ همچنین ممکن است سبب شود که دندان ها در جای خود شل شوند.
  • تورم در دهان ، سختی و درد در حرکت فک و زبان نیز از دیگر علائم سرطان حفره دهان محسوب می شوند.

تمامی مواردی که در طول مقاله به آن ها اشاره شد ، می توانند علامت‌ ابتلا به این بیماری باشند.بنابراین به خاطر داشته باشید که پیگیری تمامی علائم فوق الذکر ، اهمیت بسیار زیادی دارد ؛ چرا که اگر تشخیص به موقع انجام شود و غدد لنفاوی درگیر نباشند ، درمان ساده تر خواهد بود.اما اگر علائم بیماری ، گسترش پیدا کرده و سایر ارگان ها را نیز درگیر ساخته باشند ؛ درمان سخت و حتی در برخی موارد بی نتیجه خواهد بود.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

تشخیص سرطان زبان

  • متخصص گوش و حلق و بینی در راستای تشخیص این بیماری ، پیش از هر چیز با گرفتن شرح حال از بیمار و بررسی سابقه پزشکی خانوادگی وی و مشاهده علائم موجود در دهان و زبان بیمار وضعیت بیماری را مشخص می کند.
  • زیرا ممکن است مواردی که از سوی بیمار مشاهده شده اند ، نشانه بیماری دیگری بوده و اصلا نیازی به درمان سرطان بافت زبان وجود نداشته باشد.
  • بررسی غدد لنفاوی و میزان بزرگ شدن آن ها ؛ از جمله روش های تشخیصی است که پزشک متخصص برای اطمینان از ابتلا یا عدم ابتلا به این بیماری و نیز بررسی میزان پیشرفت آن بهره می برد.
  • اگر موارد ذکر شده همگی وجود سرطان زبان را تایید کردند، برای تشخیص نهایی حتما باید نمونه برداری انجام گیرد.
  • در نمونه برداری ، مقدار کمی از بافت تغییر شکل یافته زبان ، برداشته می شود ؛ سپس این بافت به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می گردد.
  • اگر جواب آزمایشگاه ، نیز تشخیص سرطـان زبان را نشان دهد ؛ ممکن است پزشک درخواست MRI یا سی‌تی اسکن داشته باشد تا بتواند میزان پیشرفت و بیماری و درگیری سایر اندام ها را تشخیص دهد.
  • در نهایت ، پس از بررسی جوانب مختلف و شرایط بیمار ؛ روند درمانی آغاز خواهد شد.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

روش های درمان سرطان زبان چیست ؟

معمولا اولین درمان پیشنهادی جهت درمان سرطان بافت زبان ، انجام عمل جراحی است ؛ لذا پزشک متخصص در ابتدا سعی می کند با عمل جراحی ، بافت سرطانی را تا حد امکان از بین ببرد.

لازم به ذکر است که تومورهای کوچک در طی یک مرحله جراحی و تومورهای بزرگ تر طی دو الی سه مرحله برداشته می شوند.

متاسفانه در برخی بیماران ، به تشخیص پزشک نیاز به حذف بخشی از بافت زبان وجود دارد.

در این صورت ، جراح متخصص گوش و حلق و بینی سعی می کند با استفاده از پوست سایر قسمت های بدن یا بافت های مشابه ، تا حد امکان زبان را بازسازی کند ؛ با این کار ، آسیب های ناشی از جراحی برای بیمار به حداقل می رسد.

اما به هر حال بیمار در هنگام صحبت کردن ، غذا خوردن و بلعیدن و حتی در تنفس دچار مشکلاتی می شود که اجتناب ناپذیر هستند.

باید متذکر شد که پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز از درمان های مکمل این سرطان محسوب می شوند ؛ این روش ها ، سلول های سرطانی باقی مانده را به طور کامل از بین می برند.

به طور کلی داروهای شیمی درمانی ترکیبی ، نیز برای کاهش مقاومت سلول های سرطانی به درمان ؛ مورد استفاده قرار می گیرند.

سرطان زبان - دکتر یعقوبی

سخن آخر

متاسفانه ما نمی توانیم احتمال ابتلا به بیماری هایی ؛ مانند سرطـان زبان را به صفر برسانیم ، اما با رعایت نکاتی چون دوری از مواد مخدر و مشروبات الکلی و رژیم غذایی مناسب ؛ می توانیم تا حد زیادی از ابتلا به آن پیشگیری به عمل آوریم. دکتر مریم یعقوبی یکی از مطرح ترین متخصصین گوش و حلق و بینی تهران ، در زمینه تشخیص و درمان سرطان زبان تجربه فراوانی دارند. شما می توانید با ایشان مشاوره انجام دهید و از سلامت خود اطمینان حاصل کنید.

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۳٫۱ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۲۸

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

, , , , , ,

مطالب مرتبط

مقالات
ماستوئیدیت

ماستوئیدیت

بدون دیدگاه
آنچه در این مقاله می خوانید Toggleعلت بروز عفونت استخوان گوشعلائم ماستوئیدیتتشخیص عارضه ماستوئیدیت در تهراندرمان ماستوئیدیتعوارضپیشگیری از بروز ماستوئیدیتآیا…

3 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست