آنچه در این مقاله می خوانید
در این مقاله جمع اوری شده توسط خانم دکتر مریم یعقوبی متخصص
گوش حلق و بینی در مورد عناوین زیر مطالب مفیدی به دست خواهید اورد.
.تومور قاعده جمجمه چیست؟
.انواع تومور قاعده جمجمه کدام اند؟
.نشانه ها و علائم تومورهای قاعده جمجمه چیست؟
.روش های درمان غده های قاعده جمجمه
تومور قاعده جمجمه
انواع مختلفی از تومورها وجود دارند که در در دسته تومورهای قاعده جمجمه جای میگیرند. تومور قاعده جمجمه در صورت عدم درمان میتواند به تهدیدی جدی برای سلامت شما تبدیل شود. این ناهنجاری غده مغزی به واسطه محل قرارگیری و اندام درگیر حتماً باید توسط همکاران ما یعنی پزشکان متخصص ENT (گوش و حلق و بینی) درمان شود.
تومور قاعده جمجمه چیست؟
تومور قاعده جمجمه زائدهای ناشی از رشد و تکثیر غیرطبیعی سلولها در بخشهای نزدیک به مغز و قاعده جمجمه است. بیشتر تومورهای قاعده جمجمه خوش خیم (غیر سرطانی) هستند و به سایر قسمتهای بدن شیوع پیدا نمیکنند. البته باید در نظر داشته باشید که این خوش خیم بودن به معنای بیضرر بودن آنها نیست و به واسطه موضع درگیر، هرچند که رشد توده مغز آهسته باشد نیز میتواند برای بیمار مشکل آفرین شود.
انواع تومورهای قاعده جمجمه کدامند؟
توده های مغزی با توجه به جنس تومور و موضع درگیر با عنوانهای مختلفی شناخته میشوند.
۱- تومورهای بخش جلوی جمجمه
چنانچه تومور قاعده جمجمه در بخش جلوی آن یعنی در مکانی نزدیک کاسه چشم و یا سینوسها تشکیل شده باشد، میتوان آن را در یکی از سه دسته زیر جای داد:
- مننژیوما
- نوروبلاستوما بویایی (استیزیونئوروبلاستوما)
- سرطان سینوس پارانازال
۲- تومورهای بخش میانی جمجمه
این قسمت از اسکلت جمجمه همان سطحی است که غده هیپوفیز را در خود جای داده است. چنانچه تومور قاعده اسکلت سر در این بخش تشکیل شود، میتوان آن را در یکی از دستههای زیر جای داد:
- آدنومهای هیپوفیز
- کرانیوفارنژیوما
- کیست شکافی Rathke
۳- تومورهای بخش پشتی جمجمه
چنانچه تومورهای تحتانی جمجمه و هیپوفیز در قسمت پشتی جمجمه (ناحیه خلفی جمجمه)، به احتمال زیاد یکی از انواع زیر خواهد بود:
- نوروم آکوستیک
- کندروسارکوم
- آکوردوما
- تومور اپیدرموئید
- مننژیوما
شایع ترین انواع تومور قاعده جمجه کدامند؟
- آدنومهای هیپوفیز تومورهای خوش خیمی هستند که در غده هیپوفیز و در پشت چشم ایجاد میشوند. این تومورهای قاعده جمجمه میتوانند سطح تولید هورمون را تغییر داده یا باعث از بین رفتن بینایی شوند.
- شوانومای وستیبولار غده های خوش خیمی هستند که روی عصبی که گوش را به مغز متصل میکند، ایجاد میشوند. این غده های پایینی جمجمه در صورت عدم درمان میتوانند باعث کم شنوایی، شنیدن صدای زنگ در گوش، از بین رفتن تعادل یا بی حسی صورت شوند.
- مننژیوما تومورهای خوش خیم مغزی است که در لایههای بافتی که از مغز و نخاع محافظت میکند، رشد می کنند. این تومورها در مردان نسبت به خانمها شایع تر است و میتوانند قبل از ایجاد علائم بسیار بزرگ شوند.
علائم تومور جمجمه و تومور هیپوفیز شامل چه چیزهایی است؟
علائم این بیماری تا حد زیادی به نوع تومور و اندازه و گستردگی آن بستگی دارد. با این وجود، اغلب بیماران مبتلا به تومورهای زیرین اسکلت جمجمه ممکن است سردرد، مشکلات بینایی، کم شنوایی، مشکلات حافظه، ضعف یا بی حسی موضعی را تجربه کنند. تشخیص غده قاعده جمجمه با انجام یک تصویربرداری ct و یا mri بر روی مغز آغاز میشود. پس از آن چنانچه احتمال وجود این توده رد نشود ممکن است، آزمایشهای تخصصی مانند اسکن PET یا آنژیوگرافی مغزی را برای شما درخواست کنیم. یکی دیگر از آزمونهای تشخیصی احتمالی شامل بیوپسی است.
چگونگی درمان احتمالی تومورهای زیرین جمجمه ؟
در باب موضوع چگونگی درمان این تومور ها و روش انجام آن ها باید گفت در سالیان دور جراحی تومور کف جمجمه به دلیل پیچیدگی و خطرات ناشی از آن بسیار دشوار بود. با این حال، پیشرفت در فن آوری در طول ۳۰ سال گذشته و همچنین تکنیک های جدید جراحی کمتر تهاجمی، باعث شده است تا این اعمال جراحی با خیال راحت انجام شود. علاوه بر عمل جراحی، در برخی از تومورهای زیرجمجمه ممکن است از درمانهای دارویی، اشعه استریوتاکتیک و یا شیمی درمانی استفاده شود. اگر تومور خیلی آهسته در حال رشد باشد، مشاهده ساده بهترین روش درمانی است.
برای رزرو نوبت و مشاوره با دکتر مریم یعقوبی، از بهترین پزشکان در زمینه تخصصی گوش حلق و بینی در تهران ، به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شناخت غده های مغزی و بررسی روش های درمان آن ها از پیج اینستاگرام دکتر مریم یعقوبی ،یکی از با تجربه ترین پزشکان در زمینه گوش حلق و بینی و سینوس قاعده جمجمه، کمک بگیرید.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/brain-tumor/skull-base-tumors
https://www.stonybrookmedicine.edu/patientcare/askexpert/skull-base-tumors