ماستوئیدیت

یکی از مهم ترین ساختارهای موجود در گوش داخلی ، استخوان ماستوئید می باشد. هرچند با نام استخوان شناخته می شود ، اما ساختار آن با بافت های استخوانی معمول مغایرت دارد. استخوان ماستوئید در واقع یک استخوان متخلخل پر از کیسه های هوایی شبیه به یک اسفنج میباشد. عفونت استخوان ماستوئید گوش را ماستوئیدیت می گویند. با خواندن این مقاله ، اطلاعات کاملی در ارتباط با این نوع از بیماری های گوش کسب می نمایید. در صورتی که مبتلا به هریک از عارضه های فوق هستید ، مراجعه به یکی از بهترین متخصصین گوش ، حلق و بینی در تهران ، همچون دکتر مریم یعقوبی پیشنهاد ما به شما است.

 

ماستوئیدیت - دکتر یعقوبی

 

علت بروز عفونت استخوان گوش

طبق فرمایشات یکی از بهترین جراحان گوش تهران ، فضای داخلی استخوان ماستوئید ، متشکل از سلول های هوایی و همچنین غشای مخاطی می باشد. هر زمان که عفونت ساده ای مانند عفونت گوش یا سرما خوردگی و اوتیت در این فضا شروع به رشد کند ، ممکن است در نهایت منجر به عفونت استخوان گوش شود و مشکلات متعددی را برای بیمار به وجود آورد. اگر عفونت به وجود آمده در مراحل اولیه قرار داشته باشد و فرد نسبت به درمان آن اقدام نکند و در نهایت این بیماری وارد استخوان ماستوئید شود ، در فضای مناسب آن برای رشد باکتری تکثیر شده و درصد بسیار زیادی از بافت استخوانی را به خود درگیر می کند. سلول های هوایی استخوان ماستوئید پوشیده از مخاط دستگاه تنفسی به وجود می آید. در صورتی که عفونت به این سلول ها وارد شوند ، باعث به وجود آمدن تورم و ترشحات عفونی می شود. افزایش پیدا کردن شدت عفونت باعث بروز آبسه در ناحیه آسیب دیده و در نهایت ماستوئیدیت و درگیری استخوان ها می شود. از دیگر علل به وجود آمدن این بیماری می توان به کلستاتوم گوش نیز اشاره کرد. کلستاتوم نوعی ضایعه فضا گیر است که در قسمت گوش میانی رخ می دهد و بر اثر رشد غیرطبیعی پوست به وجود خواهد آمد. این ضایعه می تواند با مسدود کردن راه و عدم تهویه درست باعث رشد میکروب ها و ویروس ها در فضای ماستوئید شود و یکی از راه های درمان آن عمل کلستاتوم گوش است. از همین رو ، در صورت بروز هر نوع مشکل یا عفونت چه در گوش و فضای گوش میانی در هر سن و سالی و هر جایگاهی ، لازم است بلافصله تحت درمان قرار گیرید و به درمان کامل این مشکل بپردازید تا از بروز عوارض دیگر مانند مننژیت جلوگیری به عمل آید.

علائم ماستوئیدیت

نشانه های مربوط به عفونت استخوان گوش با علائم ناشی از عفونت گوش شباهت بسیاری دارد :

  • ترشح از گوش عفونت کرده
  • درد گوش و سردرد
  • تب
  • کم شنوایی در گوش آسیب دیده
  • قرمزی ، ورم و التهاب پشت گوش عفونت کرده

در برخی موارد امکان دارد که ماستوئیدیت به آبسه مغزی نیز منجر شود. در این حالت ، نشانه هایی همچون سردردهای شدید و افزایش فشار داخل جمجمه ظهور پیدا می کنند.

علائم عفونت استخوان ماستوئید در کودکان

نشانه هایی که در قسمت های فوق نام بردیم ، معمولا در بزرگسالان رخ می دهند ، اما نوزادانی که قادر به حرف زدن نیستند ، نمی توانند منظور خود را به والدین برسانند. از همین رو ، نشانه ها و علائمی که بروز می کند باعث می شود تا بتوان وجود بیماری ماستوئیدیت را شناسایی کرد. در چنین شرایطی ، بهتر است والدین بعد از مشاهده علائم ، سریعا کودک را به پزشک خود در تهران نشان دهند.

  • کشیدن سر تنها به یک سمت
  • گریه های مکرر
  • ضربه زدن به گوش
  • کشیدن گوش ها

احتمال بروز ماستوئیدیت در چه کسانی بیشتر است؟

همانطور که اشاره شد ، ماستوئیدیت یک بیماری التهابی شناخته شده که ممکن است بر اثر نفوذ و تغییر شدید شرایط زندگی ایجاد شود. این بیماری معمولاً ناشی از عدم تطابق بین سیستم ایمنی بدن و عوامل خارجی یا از داخل بدن است. در ادامه ، به برخی از کسانی که بیشتر در خطر ابتلا به ماستوئیدیت قرار دارند ، اشاره می‌شود:

۱. افراد با سیستم ایمنی ضعیف

افرادی که سیستم ایمنی بدن ضعیف دارند ، از جمله افرادی که دارای بیماری‌های ایمنی‌ محور مانند ایمونوساپرسیون هستند ، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ماستوئیدیت قرار دارند. سیستم ایمنی ضعیف می‌تواند باعث شود که بدن نسبت به عوامل مختلفی مانند ویروس‌ ها ، باکتری‌ ها ، قارچ‌ ها و غیره حساس‌ تر شود.

۲. افرادی با بیماری‌ های التهابی مزمن

افرادی که دچار بیماری‌ های التهابی مزمن مانند رماتوئید آرتریت ، آسم ، آلرژی‌های شدید و دیابت هستند ، در خطر بیشتری برای ابتلا به ماستوئیدیت قرار دارند. این بیماری‌ ها ممکن است باعث تخریب بافت‌ ها و سلول‌ ها شوند که این فرآیند ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به ماستوئیدیت شود.

۳. افرادی با تغییرات ژنتیکی و اختلالات سیستم ایمنی

کسانیکه تغییرات ژنتیکی مانند دیفیسیت‌ های سیستم ایمنی و اختلالات سیستم ایمنی دارند ، نیز احتمال ابتلا به ماستوئیدیت در آن ها وجود دارد. این تغییرات می‌توانند باعث کاهش توانایی بدن در مقابله با عوامل بیماری‌ زا و التهابی شوند.

۴. افرادی با سابقه استفاده از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی

کسانیکه در گذشته از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مانند استروئیدها ( کورتیکواستروئیدها ) برای درمان بیماری‌ های مختلف استفاده کرده‌ اند ، گروه دیگری هستند که در خطر بیشتری برای ابتلا به ماستوئیدیت قرار دارند. استفاده طولانی‌مدت و نامنظم از این داروها می‌تواند منجر به ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شود.

۵. افرادی با عفونت‌های مزمن و مکرر

کسانیکه دچار عفونت‌های مزمن و مکرر مانند عفونت‌های تنفسی ، ادراری ، پوستی و غیره هستند ، نیز در خطر بیشتری برای ابتلا به ماستوئیدیت قرار دارند. با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن ، این عفونت‌ها ایجاد می شوند و احتمال خطر ابتلا به بیماری‌های التهابی مثل ماستوئیدیت افزایش می یابد.

تشخیص عارضه ماستوئیدیت در تهران

اگر علائمی مبنی بر عفونی شدن گوش نمود یافته باشد ، پزشک جهت بررسی میزان پیشرفت عفونت باید استخوان ماستوئید را بررسی نماید. از آن جایی که این استخوان در گوش داخلی قرار دارد ، به راحتی در معرض دید و دسترس قرار نمی گیرد. به همین جهت ، پزشک برای تشخیص آن تست های دیگری انجام می دهد:

  • انجام سی تی اسکن در گوش و سر
  • گرفتن MRI از سر و گوش

درمان ماستوئیدیت در تهران 

عفونت استخوان گوش عفونی پتانسیل به خطر انداختن زندگی فرد را دارا می باشد. درمان اولیه ، برای عفونت شدید گوش بستری شدن در بیمارستان است. در این مدت ، به صورت درون وریدی به شما آنتی بیوتیک تزریق می گردد. پس از مرخص شدن تا چند روز نیز باید از داروهای خوراکی آنتی بیوتیک استفاده کنید. اگر درمان آنتی بیوتیک در رفع عفونت گوش اثر گذار ظاهر نشود ، روند درمانی بعدی جراحی ماستوئیدیت است. طی جراحی بخشی از استخوان ماستوئید ، به جهت تخلیه عفونت ، از گوش خارج می شود. همچنین ، مایعات عفونتی تجمع یافته در گوش میانی نیز تخلیه می گردند. ماستوئیدکتومی ، پروسه جراحی است که طی آن بخش عفونی استخوان ماستوئید از گوش خارج می شوند.

عوارض ماستوئیدیت

درمان ماستوئیدیت به جهت موقعیت قرارگیری استخوان ماستوئید ، دشوار به نظر می رسد. در صورت عدم درمان مؤثر ، این بیماری می تواند مشکلات جدی تری را به دنبال داشته باشد ؛ از جمله :

  • سرگیجه
  • فلج نواحی از صورت
  • ناشنوایی
  • مننژیت
  • آبسه اپیدورال
  • سپسیس

پیشگیری از بروز ماستوئیدیت

بهترین راه برای جلوگیری از وقوع عفونت در استخوان گوش ، درمان هرگونه بیماری عفونی گوش می باشد. به محض بروز علائمی مبنی بر این مسئله ، لازم است به پزشک مراجعه نمایید و تحت درمان قرار بگیرید.

آیا بیماری عفونت استخوان گوش دردناک است ؟

همانطور که در طول مقاله اشاره شد ، در صورتی که به بیماری ماستوئیدیت رسیدگی نشود و به مرور زمان پیشرفت کند ، می تواند برای فرد بیمار خطرناک باشد و زمینه ساز به وجود آمدن مشکلات شدید تر و حتی در برخی از مواقع مرگ باشد. در واقع ، هر نوع عفونتی که در بدن انسان وجود داشته باشد و به درمان آن پرداخته نشود و آن به مرور زمان گسترش پیدا کند ، می تواند زمینه ساز بروز مشکلات جدی و خطرناک شود. بیماری عفونت استخوان گوش نیز می تواند به بیماری های جدی تری مانند مننژیت یا عفونت لایه های پوشاننده مغزی ، کم شدن شنوایی شدید تا عمیق به صورت دائم ، سر گیجه های شدید ، آتروفی استخوان ، فلج اعصاب سر و گردن و دیگر موارد این چنینی شود که هر کدام از این موارد در صورتی که فرد دیر اقدام به درمان کند می توانند خطرناک باشند. از همین رو ، برای جلوگیری از خطر آفرین بودن عارضه ماستوئیدیت ، لازم است اقدامات مورد نیاز را در زمان مناسب و به طور کامل انجام داد.

آیا بعد از درمان این عارضه مجددا باز می گردد؟

یکی از مهم ترین سوالاتی که در این زمینه مطرح است و می تواند از سر نگرانی افراد به وجود آید این است که آیا ماستوئیدیت بعد از درمان نیز می تواند باز گردد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بازگشت عفونت استخوان گوش بعد از درمان ، از موارد بسیار مهمی است که باید بررسی شود. هر گونه اختلال عفونی در بدن ، در شرایط خاص امکان بازگشت دارد و این اتفاق تنها به شرایط فرد و درمان کامل قبلی او بستگی دارد. در صورتی که درمان چه از نوع دارویی و چه از نوع جراحی به طور کامل و درست انجام نشود ، این احتمال وجود دارد که این عارضه باز گردد.

آیا ماستوئیدیت می تواند باعث کم شنوایی شود؟

ماستوئیدیت یکی از بیماری های مربوط به گوش است. کم شنوایی ناشی از ماستوئیدیت می تواند در سطوح مختلف مانند تغییرات حسی عصبی یا کم شنوایی مختلط رخ دهد. تجمع مایع در گوش میانی در مراحل اولیه بیماری می تواند از حرکت پرده گوش جلوگیری کرده و صدای زنجیره استخوانی را کاهش دهد یا باعث پارگی پرده گوش شود. از سوی دیگر ، اگر بیماری پیشرفت کند و درمان نشود ، می تواند وارد گوش داخلی شده که منجر به کاهش شنوایی فیزیکی می شود و همچنین تا سطح بالایی پیشرفت کند ، درست مشابه ناشنوایی کامل. بنابراین ، از دست دادن شنوایی ناشی از ماستوئیدیت می تواند حسی عصبی ، هدایتی یا ترکیبی باشد. اگر این عارضه درمان شود ، کم شنوایی قابل بازگشت خواهد بود ، و خطر کاهش شنوایی ناشی از بیماری استخوان گوش بسیار کم می شود.

آیا ماستوئیدیت هر دو گوش را درگیر می کند؟

ماستوئیدیت می تواند در یک گوش یا هر دو گوش ظاهر شود. اگر علت بیماری یک مشکل سیستمی باشد ، خطر درگیری بین دو گوش افزایش می یابد ، اما تنها یک گوش ممکن است علائم ماستوئیدیت را نشان دهد و نیاز به درمان داشته باشد. ماستوئیدیت با جراحی در یک گوش و بعداً گوش دیگر درمان می شود. اما ممکن است در مواقع اضطراری ، استفاده از عمل دو گوش به طور همزمان ضروری می باشد.

زمان مراجعه به پزشک در تهران برای ماستوئیدیت

زمان مراجعه به پزشک برای ماستوئیدیت بسیار مهم است. این بیماری مانند سایر عارضه های بدن ، دارای ویژگی پیشرونده است و به همین دلیل ، شایسته است نسبت به روند درمان و ماهیت علائم آن حساسیت ویژه ای داشته باشد. وقتی عفونت گوش به درمان نیاز دارد ، مراجعه منظم به پزشک به جهت بررسی گوش و احتمال عود آن ضروری است. اگر علائم غیرعادی همچون وزوز گوش ، سردرد ، گوش درد ، پری گوش یا تب غیر معمول را تجربه کردید ، باید برای ارزیابی بیشتر با پزشک تماس بگیرید.

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!

میانگین امتیاز ها ۳ / ۵٫ تعداد امتیازات: ۲

هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید

مطالب مرتبط

درمانیگوش
سکته گوش

سکته گوش

بدون دیدگاه
آنچه در این مقاله می خوانید Toggleعلائم سکته گوشاقدامات لازم در صورت بروز علائم افت ناگهانی شنوایی چیست ؟میزان شیوع…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

دو × یک =

فهرست